Święto Pieczonego Ziemniaka w Króliku Polskim (ZDJĘCIA)
KRÓLIK POLSKI / PODKARPACIE. Uczniowie klasy VI SP w Króliku Polskim wraz z rodzicami i wychowawczynią – p. Edytą Rysz obchodzili Święto Pieczonego Ziemniaka. Dzień ten był doskonałą okazją do zabaw i konkursów, ale także obserwacji pola uprawnego. Uczniowie chętnie uczestniczyli w „ziemniaczanych konkurencjach”. Niezwykłą zwinnością i szybkością dzieci wykazały się, zbierając ziemniaki oraz rywalizując w konkurencji na najdłuższą obierkę. Wszyscy doskonale bawili się, biorąc udział w konkursach na „Ziemniaka Olbrzyma”, „Ziemniaka Cudaka” i „Ziemniaka Malucha”. Zwieńczeniem święta była degustacja upieczonych w ognisku ziemniaków. Po raz kolejny okazało się, że zajęcia na świeżym powietrzu są wspaniałą okazją do aktywnego spędzania wolnego czasu.
Dawno temu dobry król przywiózł z dalekiej wyprawy pewną roślinę, o której mówiono, że jest pożyteczna. Kazał posadzić ją w przypałacowym ogrodzie i niecierpliwie czekał, co z niej wyrośnie. Po jakimś czasie pojawiły się badyle. Zakwitły, ale kwiatki nie były zbyt ładne. Zielone owocki również nie były smaczne. Zagniewany król kazał roślinę wyrwać z korzeniami i spalić. Dworzanie rozkaz wykonali. Gdy ognisko się dopalało, któryś ciekawy rozgarnął popiół, aby sprawdzić, co tak ładnie pachnie. Upieczone w żarze ogniska ziemniaki nie tylko ładnie pachniały, ale też były bardzo smaczne. I tak zaczęła się wielka kariera ziemniaka potocznie zwanego kartoflem.
To pospolite, ale równocześnie wspaniałe warzywo, przyrządzane jest w polskich domach na wiele sposobów. Tym jednak razem uczniowie Szkoły Podstawowej w Króliku Polskim postanowili delektować się smakiem ziemniaka upieczonego w ognisku.
źródło: UG Rymanów
28-09-2017
Udostępnij ten artykuł znajomym:
Dodaj komentarz
Zaloguj się a:
Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.