Święto Pieczonego Ziemniaka i Dyni w Łękach Strzyżowskich

WOJASZÓWKA / PODKARPACIE. W Łękach Strzyżowskich odbyło się „Święto Pieczonego Ziemniaka i Dyni”. Organizatorami imprezy byli Gmina Wojaszówka, Sołtys wsi Łęki Strzyżowskie, Rada Sołecka, Koło Gospodyń Wiejskich, OSP Łęki Strzyżowskie oraz Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Wojaszówce.

foto: pixabay.com

W tegorocznym konkursie na Największą i Najpiękniejszą Dynię w Gminie Wojaszówka  udział wzięło 10 sołectw. Każdy z sołtysów, tak jak w roku ubiegłym miał za zadanie wyszukać w swojej miejscowości Gospodarza, który wyhodował największą dynię. Wytypowana i zgłoszona przez sołtysa dynia została naznaczona przez pracownika UG specjalnie przygotowaną na cele konkursu pieczęcią przedstawiającą herb gminy – tylko oznaczone dynie brały udział w konkursie. W dniu konkursu dynie również zostały oznakowane nazwą „swojej” miejscowości.

Dynie prezentowały się okazale, zarówno pod względem wielkości jak i od strony estetycznej – przystrojone i wymalowane. Jury w składzie:  Helena Słowik,  Marian Gardzina oraz Anna Kędra dokonało pomiaru dyń – biorąc pod uwagę średnią arytmetyczną dwóch pomiarów – obwodów równikowego i południkowego. W konkursie przyznano dwa I miejsca, II oraz III. Różnica pomiarów zwycięskich dyni wynosiła zaledwie 0,5cm, co przesądziło o przyznaniu dwóch pierwszych miejsc. Każdy z uczestników konkursu, zarówno gospodarz jak i Sołtys zostali nagrodzeni pamiątkowymi dyplomami oraz nagrodami w postaci grabi lub motyki, które wręczył Wójt Gminy Wojaszówka.

Wyniki konkursu na największą dynię przedstawiały się następująco:

I   miejsce Wojkówka – gospodarz Państwo Katarzyna i Wojciech Gazda (średnia 180,5cm)
I    miejsce Przybówka – gospodarz Państwo Anna i Marian Koniccy (średnia 180 cm)
II  miejsce Wojaszówka – gospodarz Pani Małgorzata Jurgowian (średnia 155cm)
III  miejsce Łęki Strzyżowskie – gospodarz Pani Maria Panek (średnia 150,5cm)

Uwagę uczestników imprezy przykuł również straganik, na którym Pan Wojciech Gazda prezentował ozdobne kolorowe dynie oraz wyroby z pszczelego wosku w postaci świec. Ponadto jadalne odmiany można było skosztować oraz poznać tajniki uprawy tego wartościowego warzywa.

Dynia posiada wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych, których nie sposób przecenić. To warzywo bogate w minerały, zwłaszcza potas, fosfor, wapń czy magnez, błonnik i karoten. Pestki dyni to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Miąższ dyni zawiera szereg potrzebnych nam witamin m. in. A, E i K, C czy witaminy z grupy B, a przy tym ma niewiele kalorii, dzięki czemu jest szeroko stosowana w kuchni fit.

Dla najmłodszych uczestników przygotowano szereg zabaw i konkursów, w których wykazali się oni duża kreatywnością i pomysłowością. Każde dziecko zostało nagrodzone drobnym upominkiem za wspólną zabawę. Ponadto dzięki firmie Cellfast każdy chętny mógł wznieść się balonem.
Ważnym punktem na tegorocznej imprezie były stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z naszej Gminy. Panie przygotowały przepyszne dania, których głównymi składnikami były oczywiście ziemniak i dynia. Dania przyciągały tłumy dzięki pięknej prezentacji, zapachom no i przede wszystkim dzięki nieocenionym walorom smakowym.

Po części oficjalnej rozpoczął się festyn, podczas którego grał zespół MIKADO.

Za przygotowanie Święta Pieczonego Ziemniaka i Dyni składamy podziękowania dla Sołtysa wsi Łęki Strzyżowskie, KGW Łęki oraz Bartne, OSP Łęki Strzyżowskie oraz Radnym Rady Sołeckiej. Ponadto Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu całej gminy Wojaszówka dziękujemy za przygotowanie wspaniałych dań z dyni i ziemniaka, a firmie CELLFAST za ufundowanie nagród.

źródło: Gmina Wojaszówka

28-09-2017

Udostępnij ten artykuł znajomym:



Dodaj komentarz

Zaloguj się a:

  • Twój komentarz zostanie wyróżniony,
  • otrzymasz punkty, które będziesz mógł wymienić na nagrody,
  • czytelnicy będa mogli oceniać Twoją wypowiedź (łapki),
lub dodaj zwykły komentarz, który zostanie wyświetlany na końcu strony, bez możliwosci głosowania oraz pisania odpowiedzi.
Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.

Pokaż więcej komentarzy (0)