RYMANÓW / PODKARPACIE. Hotel Restauracja Jaś Wędrowniczek z Rymanowa zaprasza na kolejne spotkanie z cyklu Wielkie Wyprawy. Tym razem, na gości czekać będzie Robert Korab – wybitny ultramaratończyk, który przebiegł już 55 maratonów i 61 ultramaratonów. Ta statystyka szybko rośnie, bo Robert wciąż podejmuje, nowe biegowe wyzwania. Jak mówi – prawdziwy ultramaraton zaczyna się po 120 kilometrze, kiedy myślisz, że osiągnąłeś kres możliwości, musisz uwierzyć, że kryzys minie.
WIELKIE WYPRAWY – ROBERT KORAB
GŁÓWNY SZLAK BESKIDZKI,
czyli 134 godziny i 34 minuty w biegu
oraz
ANDORA ULTRA TRAIL BIEG RONDA DELS CIMES
( 170km 13.500) pionu, czyli jak się przygotować do ustanowienia rekordu GSB
10 grudnia 2019 (wtorek) – godz. 18.30
ROBERT KORAB – ultramaratończyk, na co dzień mieszkający i pracujący w Rzeszowie, biega od 2002 roku, związany z klubem Rzeszowskie Gazele i Gepardy i Lurbel Polska. Przebiegł już 55 maratonów i 61 ultramaratonów. Ta statystyka szybko rośnie, bo Robert wciąż podejmuje, nowe biegowe wyzwania. Jak mówi – prawdziwy ultramaraton zaczyna się po 120 kilometrze, kiedy myślisz, że osiągnąłeś kres możliwości, musisz uwierzyć, że kryzys minie.
Ma na swoim koncie wiele spektakularnych biegów w kraju i za granicą, wśród nich prawdziwe wyzwanie, jak GŁÓWNY SZLAK BESKIDZKI (517km, 21500m up) pokonany w formule samotnie bez wsparcia (self support) w czasie: 134 godziny i 34 minuty (5 dni, 14 godzin i 34 minuty). Start: Wołosate 22 września 2019r godzina 2:00, koniec 27 września Ustroń godzina 16:34.
Robert Korab ustanowił tym wynikiem, nowy rekord GSB w tej formule i został zarazem pierwszą osobą która przebiegła GSB w wariancie bez wsparcia poniżej sześciu dni!!!
Taki sukces był możliwy, tylko solidnemu przygotowaniu a w cykl tychże przygotowań, wpisuje się szlak GRP wokół Andory, Pireneje – 110km z 10 000 m przewyższenie, który Robert zrobił w lipcu, razem z czterema kolegami. W formule z plecakami i ze spaniem w górach, po napotkanych schronach. Zajęło im to 6 dni a później po czterech dniach odpoczynku, Robert pobiegł najdłuższy bieg w ramach festiwalu biegowego ANDORA ULTRA TRAIL BIEG RONDA DELS CIMES ( 170km 13.500) pionu. To jeden z najtrudniejszych górskich biegów stumilowych na świecie i z pewnością, najtrudniejszy w Europie!!!
Lista biegowych osiągnięć i prawdziwych wyzwań na najtrudniejszych biegach górskich, jest bardzo długa. Nasz gość od lat jest w czołówce biegów górskich, często na podium lub tuż poza nim, niektóre z nich, to:
– Klasa Mistrzowska PZLA w biegu 24h (Łyse 2018r)
– SPARTATHLON 2016 – ( 246km +3000 m )
– Główny Szlak Beskidzki(517km) – 2015 rok, samodzielnie bez supportu,
pokonany w 9 dni 2 godziny i 50 minut
– Główny Szlak Sudecki (odcinek Kudowa Zdrój-Świeradów Zdrój ok 250km +9000m)pokonany w duecie z Wojtkiem Lipą w listopadzie 2018
– TDS w ramach UTMB 2011 ( 119 km + 6900 up )
– LAVAREDO ULTRA TRAIL 2012 ( 118 km, + 5740 up )
-Ultra Trail du Mount Blanc 2014 ( 168,7 km + 9500 up)
-100 Miles of Istria Ultratrail 2016 (170,9 km + 7120 up )
– Ronda Dels Cims Andora 2019 ( 170km + 13500 up ),
Robert mówi o sobie – lubię: jazz, nie … ja bardzo lubię jazz, inną dobrą muzę też.
Ultramaratony a także inne formy katowania się i grzebania w ukrytych rezerwach własnego organizmu. Piękno w wielu wymiarach i w różnych postaciach. Niepospolitość.
Magię dzikich gór i oczywiście dobre czerwone wino.
WSTĘP: Dorośli: 10 zł/osoba. Dzieci i młodzież szkolna – gratis!
DODATKOWE ATRAKCJE WIECZORU:
– KOLACJA BIEGACZA – bezpośrednio po spotkaniu, zapraszamy chętnych na wspólną kolację ze specjalnym „biegowym” menu. WSTĘP: 30 zł/osoba
PROSIMY O WCZEŚNIEJSZĄ REZERWACJĘ MIEJSC NA KOLACJĘ.
WYSTAWA FOTOGRAFII BIEGOWEJ – wyjątkowa dokumentacja biegów górskich, której autorzy pokazują zarówno emocje, jak i piękno tego sportu.
KOLACJA BIEGACZA – MENU
– zimowe chili z Minnesoty, według przepisu Scota Jurka z książki “Jedz i biegaj”
– wybór kasz (jaglana, bulgur, quinoa, amarantus) z dodatkami (warzywa, mięso)
oraz oliwy (truflowa, z pestek dyni, olej konopny tłoczony na zimno)
– wybór sałat (rukola, roszponka, cykoria, mix sałat z kozim serem)
– chrupiące ciastka owsiane
– pieczywo mix, pieczone w Jasiu Wędrowniczku
– woda mineralna Rymanów Zdrój lub piwo Leżajsk 0,5l
ZAPRASZAMY!
źródło: materiały nadesłane
Tekst sponsorowany
Dodaj komentarz
Zaloguj się a:
Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.